BandBuilding: teambuilding op maat!

Het leereffect kan specifiek worden aangepast aan de voor het team wenselijke doelen. Zo kan een teamleider zijn ‘alledaagse’ rol in de band vervullen (bandleider), maar hij kan ook juist een dragende (ondergeschikte) rol krijgen, bv basgitaar of drums. Een teamlid die in het echt wat ondergesneeuwd wordt, kan een solo moeten spelen, etc.

De wensen komen voort uit een bestaand teambuildingstraject dat het team op dat moment doorloopt, of worden door ons bepaald op basis van een schriftelijk vooronderzoek, waarbij de teamleden een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst levert een aantal gegevens op:

 • De persoonlijkheidstypes van de teamleden
 • De teamrollen die zij in het dagelijks leven vervullen
 • De teamwensen
 • Andere input, zoals muzikale voorkennis en welke instrumenten men speelt.

De teamleden worden geconfronteerd met hun bestaande teamrol en de rol die ze tijdens BandBuilding® hebben vervuld. Naast de evaluatie door het begeleidende team, maken de teamleden ook een zelfevaluatie en een evaluatie van de performance van de teamleden.

Locaties

BandBuilding® kan op diverse locaties in het land worden gehouden. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de wensen van het team en het beschikbare budget.

“In Company” (bij u in het bedrijf, dus) is duidelijk budgetbesparend (geen extra locatie en catering kosten), maar geeft de dag duidelijk minder het cachet van een ‘teamuitje’. Deze variant is wel zeer geschikt om het team aan het eind van de dag live voor de collega’s te laten optreden. We hebben contacten met diverse locaties: oefenruimtes, opnamestudio's, kloosters, kastelen, industrieel erfgoed locaties, etc.

Lesplan BandBuilding (voorbeeld)

Het doel van deze dag:

Een make-over tot popband met als doel dat de teamleden elkaar beter leren kennen en vertrouwen bij het uitvoeren van moeilijke taken onder hoge tijdsdruk. In één dag tijd schrijft het team een tekst op een bestaande popsong, leert het instrumenten bespelen, studeert het de muziekpartijen en teksten in en neemt het team in een professionele studio een CD op met het zelfgeschreven nummer. Het team wordt geconfronteerd met een pittige uitdaging. De ervaren band- en managementcoaches garanderen dat deze uitdaging door het team maximaal aangegaan wordt en dat de nodige feedback gegeven wordt. En natuurlijk heeft het team een hele leuke dag!

10.30 tot 12.00: Kennismaking met instrumenten

Welk instrument heb je altijd al eens uit willen proberen? Hoe houd je een gitaar/plectrum of drumstokken vast? In deze fase krijgt ieder teamlid de kans om het instrument van zijn/haar keuze kort uit te proberen. Daarbij hanteren wij wel voorwaarden:

 • Iemand die in het team geen leiding geeft krijgt een dragende of leidende functie: zingen of drummen.
 • Iemand die in het team leiding geeft krijgt de tegenovergestelde functie en gaat bijvoorbeeld basgitaar spelen of op de toetsen of gitaar begeleiden.
 • Ontdekken wij een muzikaal talent? Hij/zij krijgt een iets moeilijkere of specialistische taak (een gitaarsolo bijvoorbeeld).

12.00 – 13.00 Lunch

13.00 tot 14.00: Repertoire kiezen en oefenen

Het team kiest een nummer binnen een van de drie speelstijlen:

 • Stevig (rock e.d.)
 • Dansbaar (funk/reggae/ R&B)
 • Smartlap (Bauer enz.)

Het team bepaalt in overleg met de bandcoach de moeilijkheidsgraad van het nummer:

 • Makkelijk
 • Gemiddeld
 • Moeilijk

De zangers worden nu van de muzikanten gescheiden en gaan aan de tekst werken.

Het belang van kijken en luisteren naar elkaar (communicatie in de band) wordt benadrukt. Zonder communicatie géén teamprestatie! Teveel ego is niet goed, maar te weinig ook niet. In dit uur krijgen de muzikanten een eerste inleiding in het gezamenlijk muziek maken. Hierop aansluitend helpt de bandcoach iedereen met zijn individuele partij en instrument.

De partijen zijn van tevoren uitgeschreven in simpel notenschrift voor de drummers en de toetsenisten. Voor de gitaristen en bassisten gebruiken wij tabulatuur (cijfers in plaats van noten). Eventuele aanpassingen worden ter plekke gemaakt.

Parallel aan de muzikanten gaan de zangers de tekst schrijven en repeteren. Een oefen CD is aanwezig, zodat de zangers al aan de muziek kunnen wennen. De zangers krijgen ook een ademhalingsinstructie.

Voor de te maken tekst gelden ook spelregels:

Het onderwerp moet te maken hebben met het teambuildings traject. Dat wil zeggen dat al naar gelang de focus van het team de tekst kan gaan over

 • het bedrijf
 • het team
 • een bepaalde doelstelling

14.00 – 15.30: De make-over tot popband krijgt vorm

Alle partijen komen samen. De bandcoach legt aan elk teamlid uit wat zijn of haar functie in het totaalplaatje is. Wij leggen nu de nadruk op de teamprestatie die de groep neer moet zetten.

De drummer telt af en start het proces. De rest volgt maar blijft ook zelf de eigen telling voor het specifieke instrument volgen om ook zeer duidelijk te maken dat de band (het team) tegelijk individueel en samen bezig is.

De bandcoach let op stevig maar niet te hard te spelen, zodat de teamleden naar elkaar blijven luisteren. Tussendoor geven zowel de bandcoach als de teamleden feedback over en weer. Wie gaat er goed en kan voor voortrekker spelen? Wie gaat minder goed en moet steun hebben in de sturing van medebandleden? Elk team is immers zo sterk als de zwakste schakel! Dus niet: “Jij doet het niet goed” op zijn Hollands, maar: “Hoe helpen we elkaar”.

Nadruk van de bandcoach ligt in deze fase vooral in het scherp houden van de algehele focus. Ook is nu de muziekleraar hard aan het werk: we willen tenslotte ook muzikaal een goed eindresultaat bereiken.

16:00-18:00 De CD opname

Onder leiding van de bandcoach wordt live een CD opname gemaakt. Eventuele fouten van individuele teamleden kunnen (in tegenstelling tot in de ‘echte wereld’) nog gerepareerd worden door de studiotechnicus.

We nemen de CD op in deze volgorde:

 • De drums blijven staan. Met andere woorden: het gaat bij de eerste opname primair om de drumpartij. De drums vormen namelijk de basis van de song.
 • Hierna wordt kritisch geluisterd naar alle afzonderlijke partijen die ingespeeld zijn. Als de baspartij niet strak is wordt deze opnieuw ingespeeld. Dit geldt ook voor de gitaar- en toetsenpartijen.
 • Niet helemaal zuivere zangpartijen worden ook overgedaan.

Hiermee ontstaat een soort ‘gemiddeld’ beeld van wat je als band op dat moment kunt.

18:00-20:00: Eten en evalueren

De groep gaat eten en evalueren. De bandcoach en studiotechnicus zullen ondertussen een mix van het opgenomen materiaal maken en deze op CD zetten. Elk groepslid krijgt als resultaat van deze dag een CD mee met daarop de door het eigen team gemaakte song!

Extra: tegen meerprijs is het mogelijk een extra CD-presentatie met optreden te verzorgen voor collega’s en familie.

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op:

post    bel    mobiel    email 

SoundCooperation
Korenbloem 15
2317 KT LEIDEN
M: (06) 45492122
contact AT soundcooperation DOT nl